zašto ponavljamo životne lekcije
psihologija

Zašto neke životne lekcije moramo ponoviti?

Život vam je poput začaranog kruga u kojeg svako malo ulazi neki novi lik, ali uvijek s istom, starom pričom? Čini vam se da se neke životne lekcije ponove baš u trenutku kad pomislite da ste sve posložili i stavili na svoje mjesto?

U pravu ste. Nešto se zaista ponavlja.

Nešto što neodoljivo podsjeća na prošlost. 

Ovaj put, vi ste faktor koji čini razliku. Više nećete izgubiti godine da to popravite. U najgorem slučaju, izgubit ćete dan, tjedan ili dva. Nakon toga nastavljate svojim Putem.

Bez osvrtanja. Bez žaljenja. Bez dvoumljenja.

Nužnost ponavljanja životnih lekcija

Život nije linearno kretanje. Naprotiv, više nalikuje kretanju u krugovima, odnosno spiralama koje se naizgled preklapaju i opet, samo naizgled vraćaju na ista mjesta, iste ljude, iste situacije ili ista raskrižja. Ali, kao što ne možemo dvaput zakoračiti u istu rijeku, tako ne možemo ni isti događaj proživjeti dvaput. Unatoč tome, neki događaji zapanjujuće su slični.

Ali ZAŠTO???

Zato što postoji lekcija koju nismo svladali.

Ponavljanje istih ili sličnih životnih lekcija uvijek je tu da nas podsjeti da postoji dublja mudrost koju nismo usvojili.

Ovi događaji pokazuju nam da u jednom, za nas vrlo bitnom segmentu, još uvijek nismo dovoljno sazrjeli ili da stečenu spoznaju nismo dovoljno dobro integrirali. Drugim riječima, da se sa njom nismo saživjeli i na taj se način unaprijedili.

Najvažnije, ponovljene lekcije pokazuju nam da postoje obrasci ponašanja, uvjerenja i mišljenja koja nismo osvijestili, zbog čega naša ličnost i dalje nije cjelovita.

Ovi obrasci često su vezani s niskim osjećajem samopoštovanja i kroničnim nedostatkom osobnih granica.

Rad na izgradnji samopoštovanja i uspostavljanju osobnih granica često prati osjećaj krivnje, koji u svojoj podlozi ima naučeni nedostatak osobne odgovornosti. A upravo zbog nedostatka osobne odgovornosti – odgovornosti prema sebi – dopuštamo drugima da odlučuju umjesto nas.

Dokle god ne izliječimo sve rane, nećemo biti slobodni.

Nećemo biti slobodni.

Svjesno življenje – korak prema slobodi i cjelovitosti

Dokle god ne osvijestimo svoje emocionalne i misaone obrasce, ponašanja koja su pod utjecajem štetnih uvjerenja neprekidno se ponavljaju, a mi smo njihove žrtve sve do trenutka dok ne shvatimo da to zapravo – nismo.

Tek kad shvatimo da ne samo da nismo žrtve tog posljednjeg iskustva, nego da nismo žrtve ni svih prethodnih iskustava, prekinut ćemo začarani krug. Povrh toga, shvatit ćemo da nikada nismo ni bili žrtve i da je moć uvijek i oduvijek bila u našim rukama.

Kad prekinemo začarani krug i jednom zauvijek završimo priču, na tu životnu lekciju više se nikada nećemo morati vratiti.

Zatvaranje kruga znači izlazak iz „petlje“.

Izlazak u autentičnost.

Izlazak u slobodu.

Dobar život ionako svatko stvara sam, po svojoj mjeri.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply