flow, što je flow
duhovnost

Što je flow? Kako postići i održati flow?

Pojam flow (engl. tok, tijek ili protok) ili optimalno stanje svijesti prvi je opisao Mihaly Csikszentmihalyi, američki psiholog mađarskih korijena rođen u Rijeci. Osim optimalnog stanja svijesti, flow možemo opisati kao stanje optimalne energije kojim postižemo maksimalan učinak uz minimalni napor.

Zvuči odlično, zar ne?

No, kako doći u ovo stanje visoke vibracije u kojem je bivanje opušteno, a problemi kao izbrisani nestaju iz naših života?

Što je, zapravo, flow?

Flow možemo usporediti s rijekom koja nije poput bujice što ruši sve pred sobom, već više poput stalnog i neprekidnog toka koji se neometano prelijeva preko zapreka, zaobilazi ih i prilagođava se okolišu. Mijenja se zajedno s njime, ali ne gubi ništa od svoje suštine. Ne gubi ništa ni od svoje bistrine, ukoliko nije zamućen vanjskim faktorom. 😉

Kako postići i zadržati flow?

Za postizanje i zadržavanje stanja flowa potrebno je dokinuti svaki unutarnji otpor. Potrebno je prepustiti se, iznutra.

Za flow je potrebna čistoća misli.

Svaki unutarnji otpor onemogućuje flow, stoga je preduvjet za ulazak u njega prevladavanje ograničenja poput sumnji, strahova i sjećanja na loše događaje. Čak i ako ga povremeno doživimo, a ne dokinemo unutarnja ograničenja odnosno uvjerenja koja stvaraju otpor, sami sebe ćemo izbacivati iz tog stanja. Tek kad sva ili barem većinu ograničenja uklonimo iz svojih misli, uma i tijela, odnosno iz svog života, uklonit ćemo i otpor kojeg oni stvaraju.  

Flow – stanje visoke vibracije

Kako unutarnji otpori nestaju, njih sve češće počinje zamjenjivati flow – stanje visoke vibracije koje naše postojanje čini lakšim. Činit će nam se kao da smo zakoračili u neku drugu rijeku, u kojoj sve prepreke zaobilazimo s lakoćom.

Ovo stanje, u kojem se „sami sebi sklanjamo s puta“, praćeno je osjećajem opuštenosti, zadovoljstva, optimalne razine energije i stanja proširene svijesti. Također, ovo je stanje u kojem iskustva sinkroniciteta postaju češća, a budući da smo opušteniji, intuitivniji i zadovoljniji, možemo više pozornosti obratiti na njih.

Znate li da voda uvijek nađe svoj put? To je flow – val dobre energije ili dobre sreće

Na početku ćemo u flow ulaziti sporadično i nesvjesno, no jednom kad ga „uhvatimo“, odnosno osvijestimo, zapamtimo i naučimo što smo učinili da bismo ga postigli, u flow ćemo puno brže ulaziti i puno ga lakše održavati.

Puno lakše ćemo mu se predavati.

Puno više ćemo biti prisutni i postojani u sebi, iznutra.

Puno više ćemo biti slobodni.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply