samopoštovanje, osobne granice, psihologija, dobre vibracije
snaga žene

Samopoštovanje – imate li ga dovoljno?

Znamo li uopće što je samopoštovanje?

Samopoštovanje je osobina koja proizlazi iz potrebe za očuvanjem fizičkog i psihičkog integriteta, osobnih granica i vlastitog sustava vrijednosti. Nema nikakve veze s godinama, spolom ili obrazovanjem, ali utječe na način na koji doživljavamo sebe i svijet oko sebe.

Razina samopoštovanja utječe na izbore i odluke koje svakodnevno donosimo, i zaista je nevjerojatno u kakve se situacije možemo dovesti zbog njegove niske razine, baš kao što je nevjerojatna i preobrazba jednom kad samopoštovanje postane sastavni dio našeg karaktera.

Zašto je važna razina samopoštovanja?

Samopoštovanje je poput nevidljivog štita koji nas štiti od različitih nepoželjnih situacija.

Na temelju visoke ili niske razine samopoštovanja mi odlučujemo koga ili što ćemo privući u svoj život i kome ili čemu ćemo pokloniti povjerenje i tako dozvoliti da utječe na nas. Visoka ili niska razina samopoštovanja može značajno utjecati na naš život i usmjeriti ga u nekom sasvim drugom – pozitivnom ili negativnom smjeru.

Zbog nedostatka samopoštovanja ponekad i u odrasloj dobi dopuštamo drugima da nas dovedu u neobične, štetne pa i pogubne situacije, a sve iz razloga što nismo na vrijeme prepoznali opasnost i postavili granice.

Samopoštovanje u odnosima s drugima

U svakom odnosu (s prijateljima, partnerom, rodbinom, poslovnim suradnicima ili usputnim prolaznicima), zdrava razina samopoštovanja preduvjet je skladnog i uravnoteženog odnosa.

Jednom stečeno samopoštovanje u nekom se trenutku života može izgubiti, baš kao što se i izgubljeno samopoštovanje može vratiti.

Kada zbog niske razine samopoštovanja granice u odnosu postanu nejasne, dolazi do nepravilnog omjera snaga.

Ako smo mi ti koji se ne znaju zaštititi i jasno, bez straha djelovati u skladu sa svojim osobnim granicama, često ćemo osjećati i doživljavati nepravdu. Kada ova situacija potraje duže i naša okolina postane toga svjesna, pokušat će utjecati na nas, međutim nitko i ništa to neće moći promijeniti – nitko, osim nas.

Sve dok se SAMI ne osvijestimo i odlučimo da je vrijeme za uspostavu novog omjera snaga i izlazak iz jednog takvog, štetnog odnosa, ništa se neće promijeniti.

Ako počnemo učiti iz svog iskustva, uvidjet ćemo da smo za puno toga ipak odgovorni sami.

Imali smo mogućnost izbora i izabrali ono za što smo mislili da je najbolje. A kada se osvrnemo na jedan takav odnos ili situaciju, uočit ćemo da je našim (lošim) izborima upravljala upravo niska razina samopoštovanja.

Kako (ponovo) izgraditi samopoštovanje?

O samopoštovanju se nažalost ne uči dovoljno ni u vrtiću, a niti u školi. Uči se doma, „na ulici“ i na vlastitim greškama, sve dok ovu lekciju zaista ne usvojimo.

Samopoštovanje je odlika koja se gradi i stječe kroz život od najranijeg djetinjstva, ili kasnije, uvidom u svoju snagu, potencijal, talente i vlastitu vrijednost.

Osim svijesti o vlastitoj vrijednosti, samopoštovanje bi se trebalo aktivirati refleksno (na intuitivnoj razini, čim u trbuhu osjetimo onaj neugodni osjećaj koji prati nanesenu nam nepravdu).

Nažalost, puno puta odlučimo ignorirati ovaj osjećaj, riskirati i vidjeti gdje će nas odvesti, što kasnije nazivamo iskustvom. Ipak, s godinama ga naučimo prepoznavati, vjerovati i slijediti, što će postati vještina koju ćemo koristiti u nekim budućim situacijama.

Samopoštovanje kao intuitivni odgovor

Uz zdravu razinu samopoštovanje, upravo bi ovaj osjećaj – intuiciju ili šesto čulo – trebalo njegovati i poticati od malih nogu. To je osjećaj koji nam govori da je u našoj blizini opasnost ili prijetnja.

Odmalena bi djecu, a i one nešto starije, trebalo poticati da im bude oslonac.

Kad kažu da ne znaju zašto su nešto učinili, a pritom zaključe da su jednostavno imali osjećaj da je to ispravno i da su osjećali da tako trebaju postupiti, treba ih pohvaliti i potaknuti da tom osjećaju vjeruju, da ga njeguju, osnažuju i da se na njega oslanjaju.

Jednog dana, možda će im baš taj osjećaj spasiti život, potaknuti da se suprotstave, zahtijevaju pravdu i da se za nju izbore. Da pogledaju izazovu u oči i da ga i samog izazovu.

„Nitko vam ne može usaditi osjećaj manje vrijednosti bez vašeg pristanka.“

Bertolt Brecht

Svaki put kad se suprotstavimo nepravdi i izborimo za sebe naše samopoštovanje malo naraste.

You Might Also Like...

2 komentara

 • Reply
  Dora
  06/07/2018 at 20:16

  Ta mi je tema jako zanimljiva. Ima jedan govor na youtubeu od Gabora Matea koji govori upravo o samoočuvanju odnosno o dobrom strahu. I što se dogadja ljudima koji se negiraju kako bi se svidjeli drugima. https://youtu.be/pUGGNPAK6uw
  Inače, ako nisi, prouči malo što taj mudri čovjek govori 😉

  • Reply
   surf
   09/07/2018 at 16:29

   Hvala ti, Dora! Pogledat ću prvom prilikom! 🙂

Leave a Reply