kreativnost kako probuditi kreativnost
psihologija

Kako smanjiti utjecaje vanjskog svijeta i potaknuti kreativnost?

Kreativnost zahtjeva vrijeme, a iako živimo u uvjetima koji bi nam ga trebali uštedjeti, čini se da je vremena sve manje. Kad odradimo sve obaveze, ostaje jako malo vremena za upoznavanje sebe i razvoj kreativnosti.

Ipak, je li nedostatak vremena jedina realnost?

Što je uopće kreativnost?

Kreativnost je jedna od osobina zdrave i samorealizirane individue koja je dosegla takvu razinu da se poput djeteta može spontano izraziti u području kojeg odabere, a da pritom ništa ne gubi od svoje zrelosti i profesionalnosti.

Kreativnost je osobina toliko urođena čovjeku, da je zapravo neobično koliko je mnogo ljudi otuđeno od nje, smatra ju nepotrebnom, nepoželjnom, ili promatra samo kroz prizmu povrata uloženih sredstava.

Zašto odrastanjem gubimo kreativnost?

Dokazano je da razina kreativnosti opada na prijelazu iz vrtića u školu, a svakom godinom provedenom u obrazovnom sustavu nastavlja se smanjivati. Do završetka osnovne, srednje ili visoke škole, vrlo često osoba koja u dječjoj dobi kroz različite talente spontano izražava svoju kreativnost potpuno zaboravi taj aspekt svoje osobnosti.

Osim kreativnosti, odrastanjem gubimo i ushit, maštovitost, a na posljetku i iskrenost.

Za kreativnost je potrebno biti iskren.

Smatrajući da se to od nas očekuje, kao potvrdu zrelosti na sebe stavljamo masku ozbiljnosti, a radi uspješnog uklapanja odričemo se zanimljivih dijelova svoje osobnosti.

Naš vanjski svijet postaje bogatiji, ali zato naš unutarnji svijet postaje siromašniji.

Sasvim nepotrebno, jer u isto vrijeme možemo biti ozbiljni i kreativni, profesionalni i zaigrani, obrazovani i spontani.

Kako u svoj život vratiti kreativnost?

1. Dočekajte, i slijedite inspiraciju

Inspiracija (lat. inspiratio – in + „spiritus“ = život, duša, Duh) je doživljaj, IDEJA koja u sebi uvijek sadrži i element igre.

Premda smo se u dječjoj dobi igri prepuštali spontano, sada je potrebno stvoriti uvjete za nju. Čim si to dozvolimo, javit će se urođena težnja za uljepšavanjem svoje okoline, spajanjem naizgled nespojivih elemenata, uživljavanjem u različite uloge i izražavanjem ushita kroz crtanje, glumu, ples…

Drugim riječima, sve što rasterećuje dječju psihu jednako djeluje i na nas.

No, inspiraciju ne možemo osjetiti ako je naša okolina zagušena zvukovima ili negativnim utjecajima vanjskoga svijeta.

2. Smanjite ili potpuno isključite utjecaje vanjskog svijeta

Kreativna inspiracija mora teći slobodno – kako našim tijelom, tako i našim prostorom. Upravo je prostor, ali ne samo onaj fizički, već i nefizički, nematerijalni onaj u kojem moramo postaviti jasne granice i stvoriti prostor.

Taj prostor je naš UM.

Želimo li stvoriti uvjete za kreativnost, moramo postaviti jasne granice između svog unutarnjeg i vanjskog svijeta, odnosno ograničiti ili barem smanjiti (negativne) utjecaje iz okoline. U toku s određenim vijestima moramo biti, no sve što je previše donijet će stres, nedostatak koncentracije i bezvoljnost, nakon čega ćemo se teško orijentirati na ono što je lijepo, uzvišeno i plemenito.

Opuštanje, prepuštanje i doživljaj esencijalne, urođene radosti preduvjet su kreativnog i spontanog izražavanja.

Svakodnevno bombardiranje reklamama, lošim vijestima i najavama raznih nestašica ometa opuštanje koje nam je potrebno za pokretanje, razvoj i realizaciju kreativnog procesa.

3. Vrijeme

Postavljanje jasnih granica između vanjskog i unutarnjeg svijeta donijet će i dragocjeno VRIJEME.

Želimo li potaknuti kreativnost, sve što ju ometa trebalo bi ostati izvan našeg uma i izvan našeg prostora.

I sada dolazimo do zanimljivog zaključka, a to je da zapravo imamo puno više vremena nego što mislimo (što se i predviđalo pred nekoliko desetljeća kada su strojevi počeli zamjenjivati radnu snagu), ali ga trošimo na krive stvari.

Nismo selektivni.

Dozvoljavamo drugima da upravljaju našim vremenom.

Dozvoljavamo drugima da upravljaju našim mislima.

Dozvoljavamo drugima da upravljaju našim glavama.

Drugim riječima, ako jasno ne odredimo svoje prioritete, želje i potrebe, drugi će to učiniti za nas, a mi ćemo biti nemoćni oduprijeti se negativnom utjecaju kojeg vanjski svijet ima na nas.

I na kraju, tko će platiti cijenu za to?

Mi sami, i naša kreativnost, odnosno nedostatak vremena za nju.

4. Samopouzdanje

Još jedan razlog za postavljanje jasnih granica između vanjskog i unutarnjeg svijeta je spoznaja da se kreativnom procesu prepuštamo zbog sebe, ne zbog drugih.

Od tuda dolazi i najveća nagrada.

Kroz proces kreativnog i spontanog izražavanja puno toga spoznajemo o sebi. Dobivamo uvide u određene aspekte vlastite ličnosti koji bi nam inače promakli, a koji su nam potrebni da postanemo zdrava, zadovoljna, uravnotežena i cjelovita ličnost.

Tu leži prava vrijednost i potencijal kreativnog izražavanja, zbog čega tuđa mišljenja nisu toliko bitna.

Možemo vrednovati konačni proizvod (CILJ), ali i proces je taj koji donosi vrijednost (PUT).

Mi smo ti koji mu dajemo značenje.

Stoga, utišajte svog unutarnjeg kritičara, zaboravite na druge i dozvolite si osjetiti nadahnuće koje ćete u svom dobro čuvanom prostoru, u svjesno utrošenom vremenu, na svoj način spontano izraziti.

I zaboravite na dobro i krivo.

Ako je osjećaj dobar, znači da je dobro. 😉

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply