energija, vrtse energije, razmjena energije
duhovnost

Ne vjerujte riječima, vjerujte energiji!!!

Energija je dio svijeta kojim smo okruženi, ili, možda prikladnije, energija je ono čime smo okruženi. Davno je rečeno da energija ne nestaje, već se samo transformira odnosno pretvara u nešto drugo. Teče kroz nas, i u procesu transformacije može plesati stotinu različitih plesova. Energiju mi niti stvaramo, niti razaramo. Ona jest, i mi ju jednostavno provodimo.

Isto tako, možemo reći da vrsta, odnosno kvaliteta energije koju provodimo ovisi o kvaliteti provodnika. Uzmimo kao primjer vodu i cijevi kroz koje teče. Ako voda teče kroz olovne cijevi, u sebi će sadržavati čestice olova. Teče li, međutim, kroz cijevi od zlata, sadržavat će čestice zlata. Ni u kom slučaju ne može biti obratno.

Kako vjerovati energiji koju osjećamo?

I energije plešu svoj ples!

Kao su-stvaratelji svoje, ali i kolektivne realnosti, kad god ulazimo u interakciju s drugim ljudima, s njima ne izmjenjujemo samo riječi, već nešto puno suptilnije i dragocjenije – energiju. Sugovorniku dajemo svoju, a pritom uzimamo njegovu! Stoga možemo reći da u svakom razgovoru ili odnosu energija nas i našeg sugovornika pleše svoj ples. Na temelju kvalitete tog plesa i zadovoljstva kojeg smo imali zaključujemo želimo li to iskustvo ponoviti ili ne.

Naše „navigiranje“ svijetom kojim upravlja nevidljivi svijet energija postaje puno jednostavnije kad shvatimo da mnogim odnosima, od slučajnih do svakodnevnih, s ljudima s kojima dijelimo životni ili radni prostor, osim riječi, pogleda ili dodira upravlja i energija.

Slušajte energiju. Ona ne laže.

Komunikacija je prijenos energije

Interakcija s drugom osobom odvija se kroz komunikaciju (lat. comunicare – prijenos). Najčešća komunikacija je verbalna (prijenos informacija i misli uz pomoć riječi), zatim neverbalna (govor tijela), a ona nevidljiva, ali zato ništa manje važna, je suptilna, energetska komunikacija. U svakom odnosu mi tu energiju oblikujemo, usmjeravamo i određujemo ritam njene razmjene, bili toga svjesni ili ne.

Kad su energije s drugom osobom usklađene, razmjena se odvija spontano, bez prepreka i s velikim udjelom intuitivnog razumijevanja usmjerenog na obostranu dobrobit. Suprotno tome, kad energije nisu usklađene dolazi do „šuma u komunikaciji“, čini nam se da pričamo različitim jezicima zbog čega izostaje neizgovoreno, intuitivno razumijevanje i zbog čega više nismo sigurni je li ta razmjena na obostranu dobrobit (zapravo, čim se pitamo je li na obostranu dobrobit, znači da nije). Čak i ako ovaj dojam ne možemo verbalizirati, odnosno opisati riječima, možemo ga osjetiti.

Iz tog razloga, puno puta ne zbog krivih „riječi“, već zbog energetske nekompatibilnosti i nerazumijevanja naši odnosi postaju komplicirani pa se, umjesto da se zbližavamo, počinjemo udaljavati. Stoga je

potrebno je osvijestiti da mnogim našim interakcijama ponekad, osim riječi, upravlja i energija.

Proučavanjem različitih vrsta odnosa i načina komunikacije te većeg ili manjeg zadovoljstva pa čak i opasnosti ili štete koja iz tih odnosa može proizaći, možemo uočiti da postoje tri vrste energetske razmjene: pozitivna, neutralna i negativna razmjena energije.

Tri vrste energetske razmjene

1. Pozitivna razmjena energije

Pozitivna razmjena energije događa se između osoba koje vibriraju na sličnoj frekvenciji, čak i ako ih ne vežu prethodna zajednička iskustva. Bez obzira na životne putove, državu iz koje potječu ili jezik kojim govore, u ovakvim susretima dolazi do trenutnog „prepoznavanja“.

Osim što ove ljude prepoznajemo kao slične, s njima osjećamo trenutnu povezanost i u njihovom se društvu želimo zadržati čim duže. Želimo li doživjeti svu punoću jednog takvog iskustva, moramo se uvjeriti da nam ove osobe ne predstavljaju opasnost i da slobodno možemo „spustiti štit“.

Osobine koje ovakvi ljudi obično posjeduju su hrabrost, optimizam, pozitivan stav prema životu, radost, zahvalnost, suosjećanje te aktivan rad na sebi i postizanju vlastite sreće.

Nakon ovakve, pozitivne razmjene energije, danima se osjećamo ispunjeno, sretno i poletno. Energija našeg sugovornika dotakla nas je na način da se osjećamo bolje nego prije. Svježi i poletni, životu pristupamo na nov način. Čak i ako se ne slažemo oko svega, uživat ćemo u razumijevanju i prihvaćanju na dubljoj, intuitivnoj razini.

U ovakvim se susretima rađaju nove ideje i postavljaju temelji za budućnost. S takvim se ljudima treba okružiti i čim više uživati u predivnom plesu energija koji se događa prilikom svakog susreta.

2. Neutralna razmjena energije

Mislim da se većina naših odnosa može opisati kao neutralna razmjena energije. Vibracije jesu i nisu usklađene, a možda se čak ni ne mogu potpuno uskladiti. Nismo sigurni što druga strana misli ili osjeća i nesigurnost nas navodi na preispitivanje. Ipak, ako postoji osjećaj uzajamne dobrobiti ili želja za suradnjom radi ostvarenja višeg cilja, ove ćemo signale zanemariti.

Ovakav će odnos prije ili kasnije ući u slijepu ulicu. To su svi oni susreti nakon kojih ne znate što biste mislili i niste sigurni želite li ih ponoviti. Nešto „ne štima“ i uočavate da postoji određen „šum u komunikaciji“.

Energetska vibracija nije potpuno usklađena što opterećuje već narušenu dinamiku odnosa i ples postaje sve manje usklađen – jedan pleše tango, drugi cha-cha-cha. Nekad se odnos može popraviti (ako postoji uzajamni interes za to), a nekad i ne. Naizgled sve je dobro, ali ipak – nije. Svejedno, ignoriramo i idemo dalje.

Međutim, imajući na umu da energija nikad ne laže, trebamo stati i razmisliti. „Je li to ono što želim? Je li ova situacija dobra za mene? Trebam li ovo iskustvo ponoviti? Može li s vremenom postati štetno, možda i opasno? Trebam li, možda, ipak krenuti dalje?“ (Da.)

U energetskoj razmjeni status quo predstavlja slijepu ulicu.

3. Negativna razmjena energije

Posljednja, ujedno i najštetnija vrsta razmjene energije je negativna, odnosno štetna. Događa se u odnosu u kojem su namjere upitne, a često prikrivene i maliciozne. Prije ili kasnije na površinu će izaći negativne osobine poput agresije, ljubomore, zavisti, želje za kontrolom, dominacijom ili manipulacijom, ljutnja, ogorčenost, zamjeranje te sklonost lažima i uvredama.

Vitalnost uključenih u ovaj odnos obično je smanjena i nekako ju treba „nahraniti“, stoga u ovakvim odnosima postoje naznake energetskog parazitizma.

Slabija osoba ima potrebu „hraniti“ se energijom druge, što ova pak, oslabljena na druge načine, iz straha počne dozvoljavati. I sve je dobro dok se energetska neravnoteža u jednom trenutku ne pretvori u borbu za prevlast ili opstanak – jedan ne može postati superioran ako drugi ne postane inferioran. Stoga, ako vam se ne sviđa nijedna od ponuđenih uloga, vrijeme je za odlazak.

Ovakvu vrstu energetske razmjene često prate osjećaji doživljenog ali neobjašnjivog napada – energetskog napada kojeg prati izraženi pad energije koji može trajati danima i koji traži obnavljanje. Učestalost napada može uzrokovati dugotrajnu iscrpljenost ili bolest kod prethodno zdravih osoba.

Energetski napad, kao što mu samo ime kaže, agresivan je i svjesno ili nesvjesno zlonamjeran ulazak tuđe energije u naše energetsko polje u kojem stvara pukotinu kroz koju vitalnost ubrzano istječe. Ponekad nam se čini da se nešto „zakačilo“ ili „zalijepilo“ za nas.

O razini naše svijesti i povezanosti s vlastitim energetskim poljem ovisi koliko će nam vremena trebati da shvatimo da se u njemu nalazi tuđa energija, a onda i da ju izbacimo. Ukoliko znamo tko nam je ovu energiju prenio, to je siguran znak da nas ta osoba svjesno ili nesvjesno ometa (podsjećam na osobnu odgovornost!), osvećuje se ili ima skrivene namjere (na koga ste upravo pomislili???).

Želite li i dalje biti u tom odnosu!?

No, dosta negative! Vratimo se sada na pozitivnu razmjenu!!! 🙂

I energije plešu svoj ples!

energija, vrste energije, razmjena energije
Osim riječima i govorom tijela, komuniciramo i energijom. Postoje tri vrste energetske razmjene, koje imaju različito djelovanje.

Radi naše sreće, raspoloženja i dobrog zdravlja, trebali bismo prihvatiti sljedeće: ako život provodimo u uvjerenju da smo samo fizička bića i ništa više te da je sve što nas okružuje samo grubi svijet fizičke materije, ostat ćemo uskraćeni za mnoga dragocjena iskustva i doživljaje iz prekrasnog svijeta energija koji nam može biti od velike pomoći čak i u društvenim odnosima. Ono što osjećamo je stvarno, a na nama je samo da tom osjećaju naučimo vjerovati. Stoga, nemojte dozvoliti da vam život bude siromašniji od onog kakav bi mogao biti – u svakom pogledu.

Želim vam da se svaki dan okružite onim energijama, s kojima ćete plesati najdivnije plesove! 😉

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply