kako biti sretan, sreća, blagostanje, život u obilju
duhovnost

Kako ostvariti blagostanje i živjeti u obilju?

Blagostanje i život u obilju za neke su stvarnost, a za neke i dalje utopija. Sve što čovjek radi, radi da bi bio sretan, a sreća je prvi korak prema obilju i blagostanju.

No, mnogi i dalje osjećaju grižnju savjesti zbog stavljanja svoje sreće na prvo mjesto i odriču se prilike da sami sebe učine sretnima.

Zašto, kada znamo da ako mi nismo sretni, nitko oko nas ne može biti sretan?

I zašto, kad znamo da biti sretan zapravo znati – biti bogat?

Što je sreća?

„Veseo čovjek je kao sunce: kud god ide, osvjetljava!“ turska poslovica

Sreća je unutarnji osjećaj ispunjenja koji proizlazi iz zahvalnosti i dobročinstva. Povezana je s ljubavi prema bližnjem, sebi i činjenju dobrih dijela. Ovakva sreća postaje nepresušan izvor iz kojeg možemo davati drugima, uz spoznaju da se naša sreća ne smanjuje ako je podijelimo.

Upravo suprotno.

Od kuda sve dolazi sreća?

Sreća dolazi izvana, kao rezultat djelovanja i napredovanja u svemu što nas veseli, ali i iznutra, iz zahvalnosti prema životu, sebi, tijelu, umu, Duši i svemu što nas čini ljudima. Iz zahvalnosti prema hrabrosti i kreativnosti, ali i prema strahovima koji nam pokazuju gdje smo slabi i na čemu trebamo raditi.

Sreća dolazi iz zahvalnosti prema roditeljima, braći, sestrama i ostaloj rodbini, čak i kada s njima nismo u dobrim odnosima. Dolazi i iz zahvalnosti prema nasljeđu naših predaka.

Sreća dolazi iz zahvalnosti za sve dobro u našim životima, za prilike koje smo iskoristili i lekcije nakon kojih smo se jači, bolji i snažniji vratili u svoj život i na svoj Put. Dolazi iz zahvalnosti prema svemu onome zbog čega smo upravo tu gdje jesmo.

Sreća dolazi i iz okretanja prema svom unutarnjem svijetu i razvoju darova i blagoslova s kojima smo se rodili.

Želimo li svoju sreću podijeliti s drugima, moramo znati usrećiti sami sebe.

Kako biti sretan i stvoriti život po svojoj mjeri?

Nedavno sam čula jednog starijeg čovjeka kako govori:

„Postoji jedan dar od Boga kojeg nisam uspio iskoristiti. To je dar za crtanje, kojeg znam da imam, ali nikad mu se nisam stigao posvetiti. Kada dođe moje vrijeme, reći ću Bogu – vraćam ti ovaj Dar.“

Čovjek ih je izrekao za vrijeme obiteljskog ručka dok je gledao svoje jedine dvije, lijepe, uokvirene slike kako vise na zidu njegove blagovaonice. Činilo se da ni ne žali previše za tim jednim darom kojeg nije uspio iskoristiti.

Naprotiv, bio je svjestan svih drugih darova i blagoslova koje je dobio i koje je uspio razviti i iskoristiti da bi njima obogatio svoj život i život cijele svoje obitelji.

Bio je zahvalan.

Bio je ponosan.

Bio je sretan.

I ja sam se radovala s njim.

Ponekad, sreća je samo stvar fokusa

Sreća je ponekad zaista samo stvar fokusa.

Stoga nam svima želim da se čim više fokusiramo na svoje darove i blagoslove, i uživamo u trenucima kada ih dijelimo s drugima i kada ih oni dijele s nama.

Uzevši u obzir sve rečeno, dijelim s vama moja 4 koraka do sreće, blagostanja i života u obilju:

1. korak

Prepoznati darove s kojima smo došli na svijet i biti zahvalni za njih, čak i ako ih nismo uspjeli razviti. Činjenica da ih imamo bogatstvo je samo po sebi, a život nam nudi pregršt mogućnosti za njihov razvoj. Na nama je da odlučimo hoćemo li ih iskoristiti.

2. korak

Imamo li prilike, prihvatimo izazov i pokušajmo prepoznati i razviti te svoje darove. Živimo život tako da budemo ponosni na sebe i svoja postignuća.

3. korak

Nakon što razvijemo svoje darove, podijelimo ih s drugima, neka se i oni s nama raduju. Svojim primjerom pokažimo da je puno toga moguće, čak ako nekad ni sami ne vjerujemo u to.

4. korak

Na svom Putu ne zaboravimo učiti od drugih. Pažljivo birajmo uzore koje ćemo slijediti.

Kad upalite svoje svijetlo, oživite svoje blagoslove i podijelite sreću s drugima, znat ćete da živite u obilju i blagostanju.

Znat ćete da ste uspjeli.

A sreća je uvijek veća kada se dijeli!!! 😉

Najbolji način na koji možemo usrećiti sami sebe je prepoznati i razviti svoje darove, i slijediti svoje snove.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply